Ticker

6/recent/ticker-posts

Domain Nedir?

Domain' in türkçe karşılığı alan adı demektir. Domain, İnternet' e bilgi sunan bir websitenin veya hizmetin adıdır.

www.google.com bir alan adı yani domain'dir. Domainler kayıtlı isimlerdir ve şirketler genelde kendi şirketlerinin isminde domain alırlar. Bir domainin sonunda tr, es, au gibi ülke kodları ya da domain türüne bağlı olarak com, net, org, gov, edu gibi uzantılar yer alabilir.

Alan adları ip adresi denilen, bilgisayarların birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir. Örneğin nedir.com alan adını adres barına yazdığınızda Internet bu alan adını önce ip adresine çevirir, daha sonra sizi bu ip adresine sahip bilgisayara yönlendirir.

Dolayısıyla web sitenizi ziyaret etmek isteyecek kişiler ip adresinizi bilemeyecekleri için bir alan adı alarak sitenize daha kolay ve akılda kalıcı bir adres belirlemelisiniz. Alan adı almak için bir domain register'a gidebilir (örnek: internic.com, directnic.com, godaddy.com vs..) veya web hosting firmanızdan sizin için bir alan adı kaydetmesini isteyebilirsiniz.

IP adresi

İnternet üzerinde tanımlı olabilmek için Internet Protocol (IP) numarasına ihtiyaç duyulur. Bu na IP Adresi denilmektedir. İnternet üzerindeki her bilgisayarın bir IP adresi vardır. Çünkü bilgisayarlar birbirlerine bu IP adresleri üzerinden bağlanırlar. Domain adı ise bu IP adresinin daha anlaşılır bir görüntüsüdür.

Yani hatırlanması daha zor olacak numaralardan oluşan IP adresleri yerine bu adrese karşılık gelen domain isimleri kullanılarak istenilen adrese kolayca ulaşılır. Alan adları mümkün olduğunca kolay ve hatırlanabilir olmalıdır. Akılda kalıcı, uzun olmayan alan adları, çok sayıda ziyaretçinin sitenize ulaşabilmesini sağlar.

Domain adınızın; hizmet verdiğiniz sektör, sattığınız ürün veya mesleğiniz gibi unsurları içeren bir isimden oluşması da, yapılan aramalar sonucunda sitenizin bulunmasına büyük katkı sağlayacaktır.

DNS (Domain Name System)

Domain Name System yani domain isimlendirme sistemi denilen DNS, IP adresleri ile alan adı arasındaki bağlantıyı kurmak amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir. Bu sayede kullanılması pek pratik olmayan IP adresleri ile kolay anlaşılabilir domain isimleri ilişkilendirilmiş olur. DNS sayesinde IP adresinin hangi bilgisayara bağlı olduğu ve sitenin yeri belirlenir ve istediğiniz yere ulaşırsınız. Domain Uzantıları Domain uzantıları web sitelilerini yapılma amaçlarına göre özelleşmesi için kullanılırlar.

Türkçe Domain isimleri

Domain isimlerinde türkçe karakter kullanabilmeyi sağlayan bir yeniliktir. Bu sayede domain isimlerinde türkçe karakterler ı,ş,ğ,ü,ö,ç içeren alan adlarıda kullanılabilmektedir. Türkçe dil desteği olan web tarayıcısı ve ve türkçe dil paketi yüklü olan bir bilgisayardan ve dünyanın her yerinden kullanılabilecek bir sistem olması avantaj olmakla beraber, e-posta sistemlerinin henüz yaygın destek sağlamaması sonucu mail gönderme konusunda bazı sorunlar yaşanması muhtemeldir.

Alan türleri ise o sitenin nasıl bir kuruluşa ait olduğunu gösterir

com: Ticari kuruluş veya şirket
co: Ticari kuruluş veya şirket
edu: Eğitim kurumu
gov: Devlet kuruluşu
mil: Askeri kuruluş
net: İnternet hizmeti sunan kuruluş
org: Kar amacı gütmeyen kuruluş


Yorum Gönder

0 Yorumlar