Ticker

6/recent/ticker-posts

CMO nedir?

 

CMO NEDİR?(CHİEF MARKETİNG OFFİCER)

CMO İngilizce Chief Marketing Officer kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır ve Türkçe’de pek kullanmadığımız Baş Pazarlama Yöneticisi anlamına gelir.

Pazarlama ekibinin lideri ya da Pazarlama Yöneticisi olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır. Ticaret ortamı geliştikçe pazarlama da kurum çapında stratejik bir disiplin olmaya doğru gelişir.

Pazarlamacının müşteri bilgisi dikkate alınacak olursa, CEO ve yönetim katının, karşılarında kendilerini sürekli eğitecek ve müşteriyi temsil eden birisinin olması bir zorunluluktur. Ayrıca şirketlerin aşağıdaki unsurlardan yararlanabilmeleri için de stratejik bir CMO´ya gereksinimleri vardır.

Piyasalar ve müşteriler hakkındaki derin bilgileriyle pazarlamacılar, strateji geliştirilmesinde ana kaynaklardan biri olarak yer almalıdır. Kurumsal stratejiyle ilgili her konuda hangi pazarlarda rekabet edilecek, hangi segmentler hedeflenecek, hangi giriş stratejisi benimsenecek, hangi ortaklarla stratejik birliktelik kurulacak pazarlama önemli bilgiler sunar.

Bu bütünsel bakış açılarını aktarabilmek için pazarlamanın, yönetim katında direktörler ve CEO ile kendi dillerinden konuşacak bir  CMO tarafından temsil edilmesi zorunludur. Buna klasik bir örnek Apple´ın iPhone´udur. iPod ve iMac´in müthiş başarısı dikkate alındığında, Apple durumundan memnun olabilir.

Ancak yöneticileri pazarlama sezgileriyle tüketicilerin sürekli olarak heyecanlandırılması gerektiğini anlamışlardır. Daha da ötesi, büyüme stratejilerini tüketicilerin karşılanmamış ihtiyaçlarını yerine getirmek üzerine kurmuşlardır. Pazarlama, Apple´in kurumsal stratejisini yönlendirmekte önemli bir rol oynamıştır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar