Ticker

6/recent/ticker-posts

Client Bilgisayarı Domain’e Dahil Etme

Bir client (istemci) bilgisayarı neden domaine dahil etme ihtiyacı duyarız ? Bu sorunun cevabı isterseniz kısa bir örnekle açıklayalım. Bağlı olduğumuz kurumda muhakkak bir Genel müdür bulunmaktadır. Satınalma departmanı her hangi bir malzeme yahut ürün alımı yapacağı zaman genel müdürün onayını almak isteyecektir. Buda yapının işleyişini ve kişilerin yetkilerini belirlemektedir. Bu somut örnekten sonra bir de isterseniz olayı sistem üzerinde anlatalım. Yapı içerisinde bir file server olduğunu düşünelim. Bu file server üzerinde departmanlara ait dosyalar bulunmakta muhasebe departmanının satınalma departmanına ait dosyaları görüntüleme okuma yazma gibi izinlerinin olmadığını var sayarsak daha açıklayıcı bir örnek olduğunu görebilirsiniz. Active Directory de ortamın genel müdürü de diyebiliriz. Active directory üzerinden kullanıcılara verilen yetkilen doğrultusunda işlem yapabilmektedir. Yine ufak bir örnek vermek gerekirse eğer ben sistem yöneticisi olarak Yavuz kullanıcısına çalıştır yetksi vermediysem Yavuz kullanıcısı çalıştırı çalıştırıp işlem yapamayacaktır. Örnekleri çoğaltmak mümkün peki bir client bilgisayarın domaine katılabilmesi için neler gereklidir. Eğer yapı içerisinde DHCP yapılandırılmamışsa domin’e dahil edeceğimiz client bilgisayara manuel olarak IP adresi vermemiz gerekmekte benim yapım içerisinde olan client bilgisayarın IP yapılandırmasını aşağıda görebilirsiniz.

IP Address : 192.168.1.11

Subnet Mask :255.255.255.0

Gateway : 192.168.1.1

DNS address : 192.168.1.10

Burada önemle belirtmek istediğim. Manuel olarak IP adresi verdiğimiz client bilgisayar aynı network üzerinde olmalıdır. Ya da gerekli nat işlemlerinin yapılmış olması gerekmektedir. Neden diyecek olursanız 192.168.1.11  adresi ile 192.168.2.11 adresleri farklı networkler olduğu için birbiriyle konuşamazlar. Ayrıca DNS adresi yapı içerisinde farklı bir DNS sunucusu yoksa Active Directory yüklü makinanın IP adresi olması gerekir. Yine domaine katacağımız bilgisayar için domain adını ve yetkili kullanıcı adı ve şifresini bilmemiz gerekmektedir. Buda genellikle administrator kullanıcısı ile yapılmaktadır. Tabii yapı içerisinde ki yetkilendirmelere bağlı olarak kullanıcı isimleri değişmektedir. Yapımdan bahsedecek olursak yapım içerisinde Windows Server 2012 üzerinde kurulu bir active directory makinası bulunmakta ve yine domain’e dahil edeceğim bilgisayar Windows Server 2012 kurulu sql adında bir sunucudur. Burada şu aklınızı karıştırmasın benim domain’e dahil etmek istediğim bilgisayar Windows 8 kurulu bu işlemi nasıl yapacağım ? Windows 8 ,Windows 7 yüklü bir bilgisayarla Windows Server 2012 yüklü bir bilgisayarın domain’e dahil edilmesi aynı adımları içermektedir. Bu kısa bilgilerden sonra isterseniz Client Bilgisayarın Domaine Dahil Edilmesine başlayabiliriz.

Client Bilgisayarın Domaine Dahil Edilmesi

Computer (Bilgisayarım) üzerinde sağ tıklayalım. Properties (özellikleri) seçelim. Yukarıda ki ekranda altı kırmızı çizgiyle çizilmiş Workgroup görebiliriz. Bu istemci bilgisayar şuana kadar herhangi bir etki alanında olmadığı için WORKGROUP (çalışma gurubu) olarak görünmekte yine yukarıda ki ekrana bakacak olursak kırmızı ok işareti ile gösterilen Change Settings (ayarları değiştir) tıklayalım.

Client Bilgisayarın Domaine Dahil Edilmesi

System properties ekranında yine change tıklayalım.

Client Bilgisayarın Domaine Dahil Edilmesi

Computer Name /Domain changes ekranında ise istemci bilgisayarımızı domaine ekleyeceğimiz için Domain seçiyoruz. Domain seçtikten sonra domain ismimizi yazıyoruz. OK tıklıyoruz.

Client Bilgisayarın Domaine Dahil Edilmesi

Bizden yetkili bir kullanıcı adı istiyor. Benim yapım içerisinde ki yetkili kullanıcım administrator olduğu için administrator kullanıcısını yazarak şifremide girdikten sonra OK basıyoruz.

Client Bilgisayarın Domaine Dahil Edilmesi

OK tıkladıktan sonra karşımıza yukarıda ki ekran gelmekte Welcome to the parlakyigit.ne domain (parlakyigit.net etki alanına hoş geldiniz) Eğer herhangi bir hata ekranı geliyorsa IP yapılandırmanızı, DNS yapılandırmanızı, domain isminizi ve son olarak yetkili kullanıcı bilgilerini kontrol etmenizde fayda var. Bu ekranda OK tıklıyoruz.

Client Bilgisayarın Domaine Dahil Edilmesi

Benden istemci bilgisayarı restart etmemi istiyor. Bu ekranda da OK tıklayalım.

Client Bilgisayarın Domaine Dahil Edilmesi

Restart Now (Şimdi Yeniden Başlat) tıklayarak client bilgisayarı yeniden başlatalım.

Client Bilgisayarın Domaine Dahil Edilmesi

İstemci bilgisayarımız yeniden başlatılmış durumda yine işlemin doğru yapıldığından emin olmak için Computer (Bilgisayarım) sağ tıklayalım. Ardından Properties (özellikleri seçelim) karşımızda system (sistem) ekranı açılmış durumda. Altı kırmızı ile çizilmiş alana baktığımızda Domain ismimizin parlakyigit.net olduğunu ve Full computer name baktığımızda sql.parlakyigit.net olduğunu görebiliriz. Client Bilgisayarın Domaine Dahil Edilme işlemini bitirmiş bulunmaktayız. Bu makalemde sizlere Client Bilgisayarın Domaine Dahil Edilmesini anlatmaya çalıştım. Sizler için faydalı olması dileğiyle..

Yorum Gönder

0 Yorumlar