Ticker

6/recent/ticker-posts

Hosting Nedir?

İnternet siteleri de tıpkı gerçek hayattaki siteler gibi bir arazi üzerine kurulurlar. Bir internet sitesini yayınlamak için gerekli olan sanal araziye “hosting” adı verilir. İngilizce bir terim olan hosting, dilimize “web barındırma alanı” ya da “barındırma alanı” olarak çevrilebilir.

Hosting; web sayfanıza ait tüm dosyaların, yılın 365 günü bir bilgisayarda saklanması ve erişime açık tutulması hizmetidir. Bu bilgisayarlara ise “server” veya “web sunucusu” adı verilir.

Web sunucuları, evinizde ya da ofisinizde bulunan bilgisayarlardan donanımsal olarak daha özellikli makinalardır. Serverlar; “datacenter” veya “veri merkezi” olarak adlandırılan yerlerde barındırılırlar. Veri merkezleri; çok yüksek hızlı internet bağlantısına sahiptir, elektrik kesintileri yaşanmaz, sel ve deprem benzeri doğal afetlere karşı korunaklıdır. Bu sebeple, siteleriniz her koşulda ziyaretçilerinin erişimine açık olur.

Hosting Ne İşe Yarar?

Web sitenizin içindeki resimler, yazılı içerikler, fonksiyon dosyaları, kısacası sitenin yayınlanması için gerekli olan her şey hosting hesabınızda saklanır. Ziyaretçiler web tarayıcısına sitenizin adresini yazdığında, sitenize ait dosyaların barındırıldığı sunucuya yönlendirilir. Bir hosting hesabına sahip olmadan, sitenizi web üzerinde yayınlamanız mümkün değildir.

Hosting Türleri Nelerdir?

Hosting hizmeti; sitenizin ihtiyacı için gerekli olan kaynakların boyutuna, sunucunun kullandığı işletim sistemine ve sağlanma türüne göre çeşitli adlar altında piyasaya sunulurlar.

Kullandığı İşletim Sistemine Göre Hosting Çeşitleri

Web sunucuları da aslında bir bilgisayar olduğu için, tıpkı evinizdeki ya da ofisinizdeki bilgisayarlar gibi işletim sistemine ihtiyaç duyarlar. İşletim sistemine göre iki farklı hosting çeşidi bulunmaktadır.

Linux Hosting

“Linux tabanlı hosting” olarak da bilinir. Linux işletim sistemini kullanıldığı hosting türüdür. PHP, MySQL, Perl ve Cgi kullanılan siteleri barındırmak için idealdir. Ayrıca WordPress ve OpenCart gibi popüler CMS sistemleri en iyi Linux hosting paketleri ile barındırılır.

Windows Hosting

“Windows tabanlı hosting” olarak da bilinir. Windows işletim sisteminin kullanıldığı hosting türüdür. ASP kodlama dilinde yazılmış olan siteleri barındırmak için idealdir. Ayrıca .NET Framework üzerinde geliştirilen uygulamalar, en stabil Windows hosting üzerinde çalışır. MSSQL ve Access veri tabanının en iyi çalıştığı hosting türü de Windows hostingtir.

Paylaşım Türüne Göre Hosting Çeşitleri

Host hizmetinin verildiği sunucularda bir site barındırılabileceği gibi, çeşitli yöntemlerle parçalanarak birden fazla site de barındırılabilir. Hosting hizmeti paylaşım türüne göre dört gurupta incelenebilir.

Dedicated Server

“Fiziksel sunucu” olarak da isimlendirilmektedir. Sunucunun tamamının (dolayısı ile tüm sunucu kaynaklarının) müşteriye ait olduğu hosting çeşididir. Dedicated server alanlar bu sunucuda bir site barındırabileceği gibi, çeşitli sanallaştırma metotları ile birden fazla site de barındırabilirler.

VDS

İngilizce “Virtual Dedicated Server” baş harflerinin kısaltılması ile oluşturulmuştur. “Sanallaştırılmış Fiziksel Sunucu” olarak dilimize tercüme edilebilir. VDS paketleri; bir fiziksel sunucunun çeşitli programlar aracılığı ile birden fazla fiziksel sunucu olarak kullanılmasına olanak tanır. Bir dedicated server VDS olarak bölünürse, her VDS’nin kendine ait bir işletim sistemi ve kaynakları olur. Yani bir sunucudaki VDS hesapların bazıları Linux işletim sistemi kullanırken, bazıları Windows işletim sistemi kullanabilir.

VDS hosting paketlerinde sunucu kaynakları, her VDS için ayrı ayrı atanır. Örneğin 2 TB depolama alanı olan bir fiziksel sunucudaki 2 VDS hesabından birine, 512 GB depolama alanı tanımlanabilirken, diğerine 1536 GB depolama alanı tanımlanabilir. Trafik, RAM gibi diğer kaynakları da bu şekilde belirlemek mümkündür.

VPS

İngilizce “Virtual Private Server” baş harflerinin kısaltılması ile isimlendirilmiştir. “Sanallaştırılmış Özel Sunucu” şeklinde dilimize çevrilmesi mümkündür. Tıpkı VDS paketlerinde olduğu gibi, bir fiziksel sunucunun sanallaştırılarak farklı fiziksel sunuculara ayırmak sureti ile oluşturulur. VDS’den farkı ise sunucu kaynaklarının ortak kullanılmasıdır. Yani bu hosting modelinde, server üzerinde kurulu olan VPS hesapları; RAM, CPU ve diğer kaynakları anlık ihtiyaçları doğrultusunda kullanır.

Shared Web Hosting

Piyasada “paylaşımlı hosting” adı ile satılır. Adından da anlaşılacağı üzere, bir sunucu üzerinde birçok web sitesinin barındırılması amacı ile kullanılmaktadır. Paylaşımlı hosting hesaplarında, bir hesapta sadece bir site barındırılabilir. CPU ve RAM gibi kaynaklar, sunucudaki tüm siteler tarafından ortak olarak kullanılır. Bu sebeple, serverda bulunan diğer sitelerin aşırı kaynak tüketimi nedeni ile siteniz erişim problemi yaşayabilir. Ekonomik olması nedeni ile ziyaretçisi az olan ve çok fazla kaynak ihtiyacı olmayan siteler için idealdir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar