İşlemci
İşlemci piyasasında en çok karşımıza çıkan bir kaç isim mevcut.
- Exynos
- Snapdragon
- Intel
- Nvidia Tegra
Yukarıdaki grafiklerde bu dört işlemci için detaylı karşılaştırmalar mevcut.
Çekirdek Sayısı: Üst sınıf telefonların neredeyse hepsi 4 çekirdekli üretiliyor. Çoğu cihazda 4x 1.7 GHZ + 4x 1.3 GHZ gibi sanki 8 çekirdekli izlenimi uyandıran teknik detay görebilirsiniz. Bu detay 1.7 Ghz e kadar 4 çekirdeğe sahip ve istendiğinde güç tasarrufu için 1.3 e kadar ayarlanabilir bilgisidir.
İşlemcide önce çekirdek sayısı, sonra da işlemci hızını (CPU Speed) göz önünde bulundurmak en mantıklısı olacaktır.
Bunun yanında;
ile ön plana çıkıyor.
Ram
Ekran
Kimse ekrana baktığında piksel görmek istemez. Cihaz teknik bilgilerinizde bunu PPI (Pixel Per Inch – İnç Başına Düşen Piksel Sayısı) değerinden anlayabilirsiniz.
Pek göreceli olmamakla birlikte bence 420 ppi değeri altındaki piksel yoğunluğunda, ekrana biraz dikkatli bakılırsa pikseller gözle seçilebilecektir.
Ekran Çözünürlüğü: Cihaz standartarında en çok kullanılan çözünürlükler 720×1280 ve 1080×1920 dir. Yeni yeni olsa da 2560×1600 çözünürlüğünü de görmekteyiz.
Çözünürlüğün yüksek olması tabi ki her zaman daha iyi fakat tek başına yeterli değil. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bizim için önemli olan PPI dır.
Çözünürlük ne kadar yüksek olursa olsun bu değerlerin kaç inç bir ekranda kullanıldığı bizim için daha önemli.
Örneğin: 720×1280 çözünürlüğü, 5″ bir ekranda kullanırsak 293.72 PPI, 4″ bir ekranda kullanırsak 367.15 PPI değerini almış oluruz.
Dolayısıyla Ekranımız büyüdükçe Çözünürlüğümüzünde büyümesi iyi bir görüntü için şart!
Ekran Teknolojisi: En yaygın kullanılan ekran tipleri, LED, OLED ve AMOLED dir.
Fazla detaya girmeden Teknoloji ve Görsel kalite olarak;
AMOLED > OLED > LED
dir.
Zaten çoğu cihaz artık AMOLED ekran ile piyasaya sürülüyor. AMOLED hem görüntü kalitesi hem de enerji tasarrufu açısından şu an için en iyi ekranlardan birisidir.
Kamera
Çoğu insanın yanıldığı, MP (MegaPixel) in her şey zannettiği Kameradan bahsedelim biraz.
Hemen şunu belirtmeliyim ki cihaz alırken kamera ile ilgili ilk bakacağımız şey Asla “Kamerası kaç Megapiksel?” olmamalıdır.
MegaPiksel, Kameranın aldığı görüntünün toplamda kaç piksel olacağından başka hiç bir şey ifade etmez. Çoğu profesyonel fotoğraf makinesi ya 8MP yada 12 MP dir. Kısaca MegaPiksel arttıkça fotoğraf kalitesi artmaz.
Bizim esas dikkat etmemiz gereken şeyler Lens Kalitesi, Maksimum ISO değeri, ISO kalitesi vs… Tabi siz şimdi gidip bir satıcıya bu cihazın kamera lensini kim üretti diye sorsanız büyük ihtimal cevap alamayacaksınız. O yüzden bu konuyu internette araştırmanız daha makul olacaktır.
Özetle Kamera konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli şey, MegaPiksel değerine aldanıp diğer özelliklerinin önüne geçirmemenizdir.
Hafıza
Eğer alacağınız cihazınız Hafız Kartı destekliyorsa, dahili hafızası için fiyat farkı ödemenize hiç gerek yok.
Örneğin: 16 GB dahili hafızaya sahip bir cihaz 1100 TL iken, 32 GB hafızaya sahip bir cihaz 1250 TL civarında olabiliyor. Yani en kötü şartlarda 16GB fazla hafıza için 150 TL para ödüyorsunuz.
Halbuki 16 GB’lık bir Hafıza Kartı 30TL den başlıyor. Bunun yerine biraz daha para verip 64 GB lık bir Hafıza Kartı alıp bu hafıza değerini daha ucuza yükseltebilirsiniz.
Kanımca bir cihaz alırken alabileceğiniz en düşük dahili hafızaya sahip olanı ucuza alın ki o fark parasını hafıza kartına yatırın.
Batarya
Yazılım Desteği
Çoğu marka yazılım güncelleme desteği sunar. Diyelim ki Android 4.4.2 versiyonu ile bir cihaz aldınız. 2 yıl sonra çoğu cihaz üst versiyonlara yükseltilmiş olurken siz hala eski sürümü kullanıyor olmamanız lazım. En azından bootloader kilidi olmayan bir cihaz ile Custom Rom ile bile güncel yazılımı kullanabilirsiniz. Xda dan yazılım durumunu, güncellemeleri ve custom rom ları öğrenebilirsiniz.
0 Yorumlar
Yorumunuz İçin Teşekkür Ederiz